Sosyal Medya

Güncel

Savaşı İran’a taşıma tehdidi

Suriye’deki iç savaşla Ortadoğu’daki nüfuzunu genişleten İran’a karşı silahlı mücadele hamlesi geldi. 20 yıl sonra yeniden faaliyete geçen Barzani’ye yakın KDP-İ, “Dağı şehirle birleştireceğiz” dedi.



OrtadoÄŸu’da son yıllarda ortalığı kasıp kavuran savaÅŸlara en çok müdahil olan, buna karşın kendi topraklarında savaşın en az etkisini hisseden ülke Ä°ran oldu. Tahran yönetiminin, Ä°ran Devrim Muhafızları’nın yurtdışı operasyon birimi Kudüs Gücü aracılığıyla Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen’de faaliyet gösterdiÄŸi ifade ediliyor. Irak’taki Ä°ran destekli Åžii milis gücü HaÅŸdi Åžabi, yüz binin üzerinde savaşçısıyla IŞİD’le mücadele için vazgeçilmez bir konumda. Suriye’de üst düzey komutanların yanısıra Devrim Muhafızları Kara Gücü, Hizbullah militanları ve Afgan göçmenler Esad rejimiyle aynı safta savaşıyor.  Uluslararası SavaÅŸ Çalışmaları Enstitüsü’nün (ISW) raporunda bu geliÅŸmelerin, Ä°ran’ın sınırötesinde askeri güç kullanma konusundaki isteÄŸini ve kabiliyetini gösterdiÄŸi ifade ediliyor.

Ä°RAN’A DÖNÃœYORLAR

Bu duruma karşın Ä°ran, bugüne kadar Suriye’deki savaşın dış dünyadaki en büyük etkisi olan çatışmalar, terör eylemleri ve göçmen akınına maruz kalmadı. Ancak bu durum önümüzdeki dönemde kısmen deÄŸiÅŸebilir. Zira geçen ay Kürdistan Demokrat Partisi-Ä°ran (KDP-Ä°) ile Ä°ran Devrim Muhafızları arasında Åžino kenti baÅŸta olmak üzere Ä°ran’ın batısında zaman zaman çatışmalar yaÅŸandı. Her iki taraftan da kayıpların yaÅŸandığı çatışmalar, 20 yıl sonra bir ilk olma özelliÄŸi taşıyor. Örgütün silah bıraktığı 1996 yılından itibaren Irak’taki Kürt bölgesine giden KDP-Ä° peÅŸmergeleri, bu yılın Nisan adından itibaren tekrar Ä°ran’a dönmeye baÅŸladı.
KDP-i’nin Erbil temsilcisi Muhammed Salih Kadiri ve politbüro üyesi Rostem Cihangiri, Kuzey Irak merkezli BasNuçe sitesine yaptıkları açıklamada peÅŸmergelerin Ä°ran’a dönüşlerinin sürdüğünü, ülkenin daÄŸ ve ÅŸehirlerinde yürütülen faaliyetlerin birleÅŸtirileceÄŸini ifade etti.

AMAÇ SAVUNMA

Amaçlarının halkı örgütlemek olduğunu belirten sorumlular, ilk aşamada saldırı düzenlemeyeceklerini, ancak rejimin saldırıları karşısında kendilerini savunacaklarını söyledi.

‘Ä°SRAÄ°L’DEN SURÄ°YE’YE TÃœM BÖLGEYE TEHDÄ°T’

KDP-Ä°, resmen Irak Kürt Bölgesel Hükümeti BaÅŸkanı Mesud Barzani’nin partisi KDP’ye baÄŸlı olmasa da Kuzey Irak’tan destek aldığı biliniyor. Bu nedenle Ä°ranlı yetkililer, saldırıların sürmesi halinde Kuzey Irak’a müdahale edeceklerini duyurmuÅŸtu. KDP-Ä° yöneticilerinden Teymur Mustafayi, Ä°ran’ın bu açıklamalarına verdiÄŸi yanıtta “Ä°ran’ın Ä°srail’den Suriye’ye, OrtadoÄŸu’nun diÄŸer tüm bölgeleri ve toplumları üzerinde sürekli bir tehdit olduÄŸunu” söyledi. “Bu tehditlerin amacı korku yaratmak. Yoksa Kürdistan Bölgesi’nin arkasında bir destek var ve halk bölgeyi savunur. Bu tehditleri fiiliyata dökebileceklerini zannetmiyorum” diyen Mustafayi, Ä°ran’ın Kuzey Irak’ta güçleri olduÄŸunu söyledi.

MAHABAD CUMHURÄ°YETÄ°’NÄ° KURAN ÖRGÃœT

KDP-Ä°, mücadeleye 1943’te Komela adıyla baÅŸladı, 1945’te adını KDP-Ä° olarak deÄŸiÅŸtirdi. Mesud Barzani’nin babası Molla Mustafa’nın da destek verdiÄŸi örgüt, Ä°ngiliz-Sovyet iÅŸgalinin ardından Ä°ran topraklarında kurulan Mahabad Kürt Cumhuriyeti’nin askeri gücünün de omurgasını oluÅŸturuyordu. Ancak cumhuriyetin kurulmasının üzerinden bir yıl bile geçmeden Sovyetlerin Ä°ran topraklarından çekilmesi ve ardından Ä°ran ordusunun harekatı üzerine Mahabad Cumhuriyeti yıkıldı, liderleri idam edildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.